Vår världshistoria: Manhattanprojektet och slutet på andra världskriget
Andra världskriget är ett krig som utspelas på alla fronter, mellan alla folk, med alla vapen. Varje läger tävlar i uppfinningsrikedom för att förgöra sina motståndare. Man fruktar att fienden kommer att upptäcka det ultimata vapnet. Om nazisterna tar fram atombomben före de allierade, är krigets öde beseglat. En spännande och dramatisk film om kapplöpningen för att bli först med att utveckla atombomben och hur världshistorien påverkas av detta vapen.
Det här är en film för elever i högstadiet och gymnasiet när de läser om andra världskriget i ämnet historia.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Citat:
“Det som var bäst med filmen är att den visar flera delar, perspektiv i historien och kopplar ihop dessa. Tydliga förklaringar som visas med bilder som hör till.”
– SO-lärare, högstadiet
Undervisningen i historia ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Imperialism och världskrig, cirka 1850–1950
- De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.
Historia 1a1, Gymnasiet
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.
Historia 1a2, Gymnasiet
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.