Andra världskriget – en översikt i färg, del 1 (Fram till år 1942)
Vet du vad “rysstenen” är för något? Har du hört talas om massakern i Nanjing? Vad var Vichyregimen?
Den här filmen beskriver händelseförloppet i inledningen av det andra världskriget – filmen tar sin början när Tyskland invaderar Polen och avslutas när USA går in i kriget. Vi lär oss bland annat om den spända relationen mellan Sverige och Tyskland, samt får veta vad som ledde fram till att USA förklarade krig mot Japan.
Filmen är färglagd med AI-teknologi och ger därmed tittaren en upplevelse som känns närmare verkligheten, än de svartvita bilder vi är vana vid att se.
Citat:
“Bra tempo oavsett ålder 12 år till 47 år. De viktigaste punkterna finns med. Medryckande och väcker intresse. En självklar film att visa för elever som stärker undervisningen.”
– SO-lärare, högstadiet-gymnasiet
Undervisningen i historia ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Imperialism och världskrig, cirka 1850–1950
- De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.
Historia 1a1
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.
Historia 1a2
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.