Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Ekonomins grunder: Privatekonomi

Vad är egentligen ränta och amortering? Hur fungerar lån och krediter? Vad innebär de olika sparsätten aktier, fonder och obligationer? Det ska vi få reda på i filmen om privatekonomi. Vi går bland annat igenom begrepp som disponibel inkomst, borgen och budget. Vi ska också titta på hållbar konsumtion – att bli medveten om hur och vad du konsumerar gynnar både din plånbok och din omvärld.

Det här är en film för högstadie- och gymnasieelever när de läser t.ex. ämnena samhällskunskap, hem- och konsumentkunskap samt ekonomi. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett interaktivt quiz! 


Kapitel:
Inledning (00:00–00:55)
Inkomster och utgifter (00:55–03:29)
Lån och ränta (03:29–10:32)
Sparande (10:32–13:35)
Budget och kassabok (13:35–15:25)
Hållbar konsumtion (15:25–SLUT)

”Väldigt lärorik film som tydligt beskriver vardagliga ekonomiska begrepp med välgjorda animationer och exempel!”
– Gymnasieelev, 17 år


”Välgjord film som är mycket hjälpsam inför ekonomikurser, för att få en bredare förståelse för ofta förekommande begrepp.”
– Gymnasieelev, 17 år


Artikelnummer
SOL7508
200,00 kr

Hur fungerar lån och krediter? Vad är egentligen ränta och amortering? Vad innebär aktier, fonder och obligationer? Hur gör man en budget och vad innebär hållbar konsumtion? Det ska vi ta reda på.

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Konsumtion och ekonomi
• Ungas privatekonomi, till exempel att handla över internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.


Samhällskunskap 1a1 samt 1b ska behandla följande centrala innehåll (gymnasiet)
• Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.


Ekonomiprogrammet, Gymnasiet
• Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov.


Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in