Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Konsumenträttigheter

När vi handlar en vara eller tjänst kallas vi konsumenter. När vi konsumerar finns det olika lagar och regler för att hjälpa oss. Vilka rättigheter har du som konsument, och vad behöver du tänka på när du handlar något?

I det här utbildningsklippet lär du dig hur konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen, e-handelslagen och konsumentkreditlagen fungerar. Du lär dig även begrepp som reklamera, ånger- och bytesrätt, garantibevis, kvitto, köpeavtal, kredit och faktura.

Utbildningsklippet tar upp fyra lagar:

  • Konsumentköplagen (00:32-03:36)
  • Konsumenttjänstlagen (03:37-04:02)
  • E-handelslagen (04:03-04:23)
  • Konsumentkreditlagen (04:24-SLUT)

Till detta utbildningsklipp finns:
- Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper). Vi har dec 2020 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar.
- Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
- Klippkoll lärarinfo (facit quiz)
- Lärarhandledning
- Manus

Artikelnummer
EDU991163
0,00 kr

I det här utbildningsklippet lär du dig hur konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen, e-handelslagen och konsumentkreditlagen fungerar. 

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9

Konsumtion och ekonomi

• Ungas privatekonomi, till exempel att handla över internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Samhällskunskap 1a1 samt 1b ska behandla följande centrala innehåll:

• Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.

 

Ekonomiprogrammet ska behandla följande centrala innehåll:

• Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in