Ekonomins grunder: Den ekonomiska politiken
För att den svenska ekonomin ska fungera effektivt vidtar staten vissa åtgärder för att påverka de ekonomiska förhållandena. Dessa åtgärder kallas den ekonomiska politiken.
Under filmens gång lär vi oss om statens tre övergripande ekonomiska mål; ekonomisk tillväxt, hög och jämn sysselsättning samt låg och stabil inflation. Vi lär oss också vilket samband målen har och varför det är viktigt att de uppfylls.
Filmen förklarar även penningpolitik och finanspolitik, och går igenom begrepp som inflationskurva, styrränta och budgetproposition.
Det här är en film för elever i den senare delen av högstadiet och i gymnasiet när de läser om samhällskunskap och ekonomi.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Kapitel:
Inledning (00:00–00:46)
Statens ekonomiska mål (00:47–07:34)
Penningpolitik (07:35–11:34)
Finanspolitik (11:35–Slut)
“Filmen ger en pedagogisk och sammanhängande beskrivning av målen för den ekonomiska politiken och hur finans- och penningpolitiken verkar för att de ekonomiska målen ska kunna realiseras. De ekonomiska sambanden förklaras på ett begripligt och enkelt sätt och hur de ekonomiska målen hänger ihop, filmen lämpar sig därför mycket väl för att ge en grundläggande introduktion till samhällsekonomin för grundskole- och gymnasieelever. “
– Nationalekonom
“Jag tycker att filmen gav en bra helhetsbild och förklarade på ett tydligt sätt. Innehållet stämmer överens bra med det vi lär oss just nu.”
– Elev, gymnasiet
Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Samhällsresurser och fördelning
- Hur hushållens, företagens, bankernas och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få.
- Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.
Beslutsfattande och politiska idéer
- Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, Sametinget, regioner och kommuner. Sveriges grundlagar.
- Var olika beslut fattas och exempel på hur besluten påverkar individer, grupper och samhället i stort. Individers och gruppers möjligheter att påverka den demokratiska processen.
Ekonomiprogrammet
- Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används på bästa sätt för att tillgodose människors behov.
Examensmål
Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. … Företagsekonomi utgår från företagens perspektiv och ska tillsammans med entreprenörskap utveckla kunskaper som krävs för att starta och driva företag. Inriktningen ekonomi ska ge kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Inriktningen ska också ge färdigheter i att starta och driva ett företag.