Var och hur produceras våra grönsaker? – Om hållbart odlande
I våra livsmedelsbutiker är hyllorna alltid välfyllda. Det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter; färsk frukt och grönsaker finns här året om. Men var kommer grönsakerna egentligen ifrån? Det ska vi lära oss i den här filmen!
Vi reser till södra Spanien för att besöka en grönsaksodling. Vi lär oss hur de arbetar där och hur de jobbar för att skapa ett mer hållbart odlande. Vi lär oss begrepp som droppbevattning och avsaltning. Vi får dessutom se köttätande insekter och lär oss olika metoder som odlarna använder för att spara vatten.
En film för mellan- och högstadieelever när de läser hem- och konsumentkunskap samt biologi.
Kapitel:
Inledning (00:00–00:48)
Att odla i ett torrt område (00:49–03:38)
Grönsaksodling i Mar del Plástico (03:39–05:36)
Skadedjur (05:37–06:39)
Vattenbesparing (06:40–09:47)
Vetenskapliga framsteg (09:48–11:20)
Skörd och export (11:21–SLUT)
“Kunskap om hur vi konsumerar är avgörande för en hållbar utveckling. Filmen belyser ett fenomen där vi både få se den positiva effekten av teknikutveckling i samband med odling och biologisk bekämpning men även de negativa effekterna som plasthavet i södra Spanien för med sig.”
– NO-lärare, mellanstadiet
Filmen tangerar de globala målen för hållbar utveckling nr 2, 9 och 12.
Hem- och konsumentkunskap (Åk 1–6)
Miljö och livsstil
•Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
Hem- och konsumentkunskap (Åk 7–9)
Miljö och livsstil
• Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
Biologi (åk 4–6)
Natur och samhälle
• Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
• Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
Biologi (åk 7–9)
Natur och samhälle
• Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.