
Örter och kryddor – egenskaper och användning
Örter och kryddor är något som vi människor länge har använt oss av på olika sätt. Den här filmen presenterar några örter och kryddor – deras egenskaper och hur de kan användas, som läkeörter eller i vår matlagning! Visste du att det egentligen inte finns någon självklar skillnad på vad som är en ört och vad som är en krydda?
I filmen lär vi oss begrepp som medicinalväxt, eteriska oljor och bitterämne. Vad ska man tänka på när man skördar sina kryddor? Hur förvarar man dem på bästa sätt? Och vad är läkegift för något? Det ska vi undersöka i den här filmen om örter och kryddor!
Det här är en film för elever i högstadiet när de läser om mat och matlagning i ämnet hem- och konsumentkunskap. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/orter-och-kryddor-egenskaper-och-anvandning-sol7576/b4322593-9e0d-46a8-b3c0-1508698565f8
Kapitel:
- Inledning (00:00–00:54)
- Örter och kryddors egenskaper (00:55–05:31)
- Hur örter och kryddor används (05:32–Slut)
“Väldigt fin och välgjord film. Lugnt tempo som ger bra möjligheter för mottagaren att ta del av innehållet oberoende av vem det är. Manuset är väl genomarbetat och håller god kvalité. Filmen är pedagogisk och håller sig till ämnet och är både konkret och faktafokuserad.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare
Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Mat och matlagning
• Livsmedels egenskaper och användningsområden.
• Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
• Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.