
Matens hållbarhet – om konservering av livsmedel
Konserveringsmedel används i många av de livsmedel vi köper och konsumerar dagligen.
Vissa konserveringstekniker har praktiserats i tusentals år, såsom saltning, torkning och rökning. Andra metoder har möjliggjorts i kommersiell skala av 1900-talets tekniska framsteg, såsom frysning och pastörisering.
Denna film tar en titt på varför man bevarar livsmedel och vilka fördelar det innebär för oss konsumenter att lagra mat under lång tid. Vi utforskar orsakerna till att mat förstörs och skillnaderna mellan naturliga och konstgjorda konserveringsmedel i livsmedel.
Kapitel:
Varför konserverar man mat? (00:20)
Varför förstörs mat? (02:48)
Konserveringsmedel: Naturliga och kemiska (06:12)
Temperaturbaserade konserveringsmetoder (08:23)
Konserveringsmetoder: Avlägsnande av vatten och syre (11:18)
Undervisningen i Hem- och konsumentkunskap (högstadiet) ska behandla följande centrala innehåll
• Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Undervisningen i Kemi (högstadiet) ska behandla följande centrala innehåll
• Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.