Sveriges bistånd
Ibland pratas det om Sveriges bistånd. Men vad är bistånd egentligen? Vad är Sida och vad gör organisationer som Rädda Barnen med pengarna som de får? Hur följs arbetet upp? Det ska vi undersöka i den här filmen. Vi får också veta vad skillnaderna är mellan humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd.
Det här är en film för elever i högstadiet och gymnasiet när de lär sig om bistånd och internationellt arbete i ämnet samhällskunskap.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/sveriges-bistand-1886km/de333d19-5ba2-464d-b293-8f05d890e969
Kapitel:
Inledning (00:00–01:24)
Sida – Sveriges biståndsmyndighet (01:25–06:40)
Olika sorters bistånd (06:41–11:26)
Hamnar biståndet alltid rätt? (11:27–13:00)
Sammanfattning (13:01–Slut)
“Mycket intressant, bra längd. Bra att viktiga begrepp finns med såsom Sida, bra med tydliga bilder som visar hur Sida arbetar.”
– SO-lärare, högstadiet
“Övergripande film som får med helheten om vad bistånd är. Bra intervjuer med personer som förklarade på ett pedagogiskt sätt och gav bra exempel.”
– SO-lärare, högstadiet
“Filmen väckte diskussioner i klassrummet, vilket är målet med alla filmer, alltså att väcka reflektioner och tankar, det gjorde denna film.”
– SO-lärare, högstadiet
Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7−9
Samhällsresurser och fördelning
- Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.
- Orsaker till och konsekvenser av en ojämlik fördelning av inkomster och förmögenheter mellan människor i Sverige och i olika delar av världen.
Rättigheter och rättsskipning
- Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i olika delar av världen och internationellt arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Samhällskunskap (ur ämnets syfte)
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om demokrati och de mänskliga rättigheterna, såväl de individuella som de kollektiva rättigheterna, samhällsfrågor, samhällsförhållanden samt olika samhällens organisation och funktion från lokal till global nivå utifrån olika tolkningar och perspektiv.