
Så lagar du mat: Stekning
Varför tillagar vi egentligen mat? I den här filmen tar vi hjälp av syskonen Oskar och Felicia för att ta reda hur man går tillväga när man ska steka något.
Vi får både teoretiska och praktiska förklaringar och tips när vi följer med syskonen som steker kyckling. Filmen besvarar bland annat frågor som vad man ska tänka på när man steker ett livsmedel, och förklarar begrepp som bryna, fräsa och genomstekt.
En film för elever i mellan- och högstadiet när de läser hem- och konsumentkunskap.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/sa-lagar-du-mat-stekning-sol7561/b9e27729-13be-4e58-a2e7-6f754602f72c
Kapitel:
Inledning (00:00–00:49)
Varför tillagar vi mat? (00:50–03:09)
Stekning som matlagningsmetod (03:10–06:05)
Att steka (06:06–10:21)
Sammanfattning (10:22–Slut)
Citat:
“Bra genomgång av såväl teoretiska som praktiska kunskaper. Tror eleverna kommer att uppskatta att man får följa två unga personer som lagar mat tillsammans. Filmen är saklig och lätt att förstå.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare, högstadiet
“Lätt tillgänglig och jag tycker att fakta upprepades på ett bra sätt så eleverna kunde hänga med.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare, högstadiet
Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–6
Mat och matlagning
- Matlagning för olika sammanhang.
- Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
- Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
- Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Mat och matlagning
- Matlagning för olika behov och sammanhang.
- Livsmedels egenskaper och användningsområden.
- Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
- Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
- Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
- Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Levnadsvanor
- Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.