Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Så lagar du mat: Tillagning i ugn

Varför tillagar vi egentligen mat? I den här filmen tar vi hjälp av syskonen Oskar och Felicia för att ta reda hur man går tillväga när man ska tillaga något i ugn.

Vi får både teoretiska och praktiska förklaringar och tips när vi följer med syskonen som tillagar grönsaker. Filmen besvarar bland annat frågor som vad man ska tänka på när man använder ugnen som matlagningsmetod och förklarar begrepp som varmluft, gratinera och värmestrålning.

En film för elever i mellan- och högstadiet när de läser hem- och konsumentkunskap.
Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!

https://create.kahoot.it/share/sa-lagar-du-mat-tillagning-i-ugn-sol7562/df7cd49d-e2c3-4564-a7c9-a4c212b5e114

Kapitel:
Inledning (00:00–00:39)
Varför tillagar vi mat? (00:40–02:57)
Tillagning i ugn som matlagningsmetod (02:58–05:43)
Att tillaga i ugn (05:44–09:19)
Sammanfattning (09:20–Slut)

Citat:
“Kort och koncis film som går igenom tillagning i ugnen. Bra och lugnt tempo och mycket pedagogisk. Mina elever uppskattade filmen. Fungerar bra som introduktion innan vi går igenom momenten i klassrummet.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare, högstadiet

“Filmen efterliknar det jag själv undervisar om i detta ämne. Eleverna hängde med och kunde svara på de frågor vi diskuterade efteråt utefter filmen. Jag kommer gladeligen fortsätta använda filmen i min undervisning.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare, högstadiet

Artikelnummer
Sol7562
200,00 kr

Varför tillagar vi mat och hur går det till när man lagar något i ugn? Det får vi veta i den här filmen!

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–6
Mat och matlagning
- Matlagning för olika sammanhang.
- Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
- Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
- Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Mat och matlagning
- Matlagning för olika behov och sammanhang.
- Livsmedels egenskaper och användningsområden.
- Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
- Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
- Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
- Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Levnadsvanor
- Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in