Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Så lagar du mat: Mellanmål

För att må bra och ha tillräckligt med energi hela dagen, behöver vi äta frukost, lunch och middag – och något mellanmål däremellan. I den här filmen får vi följa med syskonen Oscar och Felicia när de kommer hem hungriga från skolan, och gör olika inspirerande mellanmål några dagar under en vecka.

Samtidigt lär vi oss varför det är viktigt att äta regelbundet, vilka ämnen som ger oss energi och hur tallriksmodellen ser ut.

Det här är en film för elever i den senare delen av mellanstadiet samt högstadiet när de läser om matlagning i ämnet hem- och konsumentkunskap. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/sa-lagar-du-mat-mellanmal-sol7602/2e397b89-272a-43f4-8885-8a2bc0a2e1d6

Kapitel:
Inledning (00:00–00:56)
Matens betydelse (00:57–02:46)
Mellanmål: smoothie och smörgås (02:47–04:28)
Mellanmålets betydelse (04:29–06:08)
Mellanmål: varma mackor (06:09–09:03)
Mellanmål: wraps (09:04–11:44)
Sammanfattning (11:45–Slut)

“Jag upplever filmen som en bra grund och en bra inspiration till mellanmål för eleverna, både i klassrummet och i hemmet.”
– Hem- och konsumentkunskapslärare, hela grundskolan

“Det bästa med filmen var att det var omväxling mellan information och skådespeleri.”
– Elev, högstadiet

Artikelnummer
Sol7602
200,00 kr

I den här filmen följer vi syskonen Oscar och Felicia när de lagar olika mellanmål. Vi får också lära oss om tallriksmodellen och varför det är viktigt att äta regelbundet under dagen.

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–6
Mat och matlagning
- Matlagning för olika sammanhang.
- Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
- Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Mat och matlagning
- Matlagning för olika behov och sammanhang.
- Livsmedels egenskaper och användningsområden.
- Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
- Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
- Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
- Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in