Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Kolet: livgivare och dödsängel

Kol är grundämnet som bygger allt liv. Det här är berättelsen om kolets roll – från den avgörande betydelsen i livets uppkomst till dagens fossila bränslen. Detta är historien om hur kolets kemiska flexibilitet byggde vår värld, men också hur det kan få samma värld att gå under.

Denna film har visats i Vetenskapens värld på SVT.

Artikelnummer
ETS5202
200,00 kr

Kol har en avgörande betydelse för livets uppkomst, dess kemiska flexibilitet har byggt vår värld men den kan också få samma värld att gå under.

Biologi - Ur ämnets syfte, hela grundskolan:
Undervisningen i ämnet biologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla
-kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7−9
Natur och miljö
- Livets uppkomst, utveckling och mångfald samt evolutionens mekanismer. Arvsmassans egenskaper och förhållandet mellan arv och miljö.
- Lokala och globala ekosystem. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser. Fotosyntes, cellandning, materiens kretslopp och energins flöden.
-Människans påverkan på naturen lokalt och globalt samt hur man på individ- och samhällsnivå kan främja hållbar utveckling. Betydelsen av bio­logisk mångfald och ekosystemtjänster.

Kemi - Ur ämnets syfte, hela grundskolan:
Undervisningen i ämnet kemi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla
- kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen, i samhället och i människokroppen,

Undervisningen i kemi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7−9
Kemin i naturen, i samhället och i människokroppen
- Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller. Grundämnen, molekyl- och jonföreningar samt hur ämnen omvandlas genom kemiska reaktioner. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.
- Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.
- Kolatomens egenskaper och kretslopp i naturen, i samhället och i människokroppen.

Biologi 1
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
Ekologi
- Ekosystemens struktur och dynamik. Energiflöden och kretslopp av materia samt ekosystemtjänster.
- Naturliga och av människan orsakade störningar i ekosystem med koppling till frågor om bärkraft och biologisk mångfald.

Kemi 1
Materia och kemisk bindning
- Modeller och teorier för materiens uppbyggnad och klassificering.
- Kemisk bindning och dess inverkan på till exempel förekomst, egenskaper och användningsområden för organiska och oorganiska ämnen.

Naturkunskap 1a1, centralt innehåll
- Frågor om hållbar utveckling: energi, klimat och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft.

Naturkunskap 2, centralt innehåll
- Materians uppbyggnad, ämnens egenskaper, växelverkan, kretslopp och oförstörbarhet. Samband och skillnader mellan energi och materia.
- Evolutionens mekanismer och organismers utveckling. Hur livets villkor och ekologi kan studeras på olika nivåer.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in