Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Samer

Läraren Johan ska ha en lektion om samer. Han reser därför norrut, hem till Nils-Anders och Evelina som är samer. De lär honom om samernas historia, kultur och hur samer lever idag. Vi åker skoter, besöker en kåta, får veta hur renskötsel fungerar och Evelina visar sin kolt samt hur man kastar lasso.


"... Man får ett axplock om samernas historia, hur de levde då och hur de lever nu, lite renskötsel och Evelina visar hur man kastar lasso. Filmen fungerar väldigt bra som en introduktion till samernas liv och historia men kräver ytterligare fördjupningar i klassrummet.
En intressant aspekt i filmen handlar om fördomar som Evelina märker av. Filmen visar på att Evelina är precis som de flesta andra i yngre tonåren, hon ser på TV och chattar med kompisar. Det som kanske skiljer henne lite från många andra tonåringar är väl det att hon vill bli renskötare."
– BTJ (Bibliotekstjänst), Häftepos 14324351, Lektör Annakarin Lindberg

Artikelnummer
KMEDIA1573
200,00 kr

Vi hälsar på hos samerna Nils-Anders och Evelina! De berättar om samernas historia, vi lär oss om deras kultur och ser hur de lever idag.

Samhällskunskap (mellanstadiet)
• Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas rättigheter.

Samhällskunskap (högstadiet)
• De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Historia (högstadiet)
• Historiska perspektiv på urfolket samernas och de övriga nationella minoriteternas situation i Sverige.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in