Josefin & Florin
När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamman Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt. Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Men när pressen från Florins familj i Rumänien blir för stor utmanas drömmen om ett bättre liv i Sverige och relationen sätts på prov.
Josefin & Florin är ett intimt porträtt av en oväntad kärleksrelation som utmanar kulturella normer och föreställningar om hur en familj ska leva.
I skolans värdegrund och uppdrag ingår att arbeta för förståelse och medmänsklighet. Dokumentären kan med fördel användas för att diskutera svåra ämnen som migration, rasism och klassfrågor. Den uppmanar till något vi ibland glömmer när debatten blir infekterad: Att alltid se människan, oavsett dennes ursprung eller materiella omständigheter.
Ur det centrala innehållet – Samhällskunskap 7-9
Att leva tillsammans
• Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen.
• Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.
Att leva i Sverige
• Samerna och de nationella minoriteterna i Sverige, till exempel deras rättigheter, kultur och historia.
• Immigration till Sverige förr och nu, samt dess betydelse för kulturer och samhällen.
Att leva i världen
• De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
• Aktuella samhällsfrågor i olika medier.
Ur det centrala innehållet – Samhällskunskap Gymnasiet
• De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
• Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.
• Det nutida samhällets politiska utveckling utifrån historiska ideologiska villkor, till exempel mänskliga rättigheter, nationalism, kolonialism och jämställdhet, i relation till maktfördelning och ekonomiska villkor. Frågor om aktörens handlingsfrihet kontra strukturella villkor.
• Globalisering och dess betydelse utifrån ett demokratiskt, ekonomiskt och politiskt perspektiv samt för individer, grupper och nationer. Analys av utmaningar som individen, nationen och jorden står inför i en globaliserad värld.