Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Det elektromagnetiska spektrumet

Den elektromagnetiska strålningens spektrum är den skala som forskare använder för att mäta våglängden på olika typer av strålning. Strålningen finns överallt runtomkring oss, över hela världen, varje dag. Strålarna färdas i ljusets hastighet i form av elektromagnetiska vågor.

Vad är en elektromagnetisk våg? Hur uppstår elektromagnetisk strålning och hur använder vi människor den i vår vardag? Det och mycket mer får vi lära oss i denna film.

Filmens kapitel:
Inledning (00:00)
Vad är elektromagnetisk strålning? (01:58)
Synligt ljus (04:39)
Radiovågor (08:22)
Mikrovågor (09:44)
Infraröd strålning (11:08)
Ultraviolett strålning (12:20)
Röntgenstrålning (14:30)
Gammastrålning (15:54)

Artikelnummer
KMEDIA1503
200,00 kr

Hur uppstår elektromagnetisk strålning och hur använder vi människor den i vår vardag? Detta och mer får vi lära oss i denna film om elektromagnetism.

Fysik (åk 7-9)
Fysiken i naturen och samhället
• Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.
Fysiken och världsbilden
• Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in eller skapa ett konto