
Arters utrotning – biologisk mångfald i fara
År 2020 klassades 219 arter som akut utrotningshotade, bara i Sverige. I ett fungerande ekosystem lever alla växter och djur i samspel med varandra, så om en art dör ut kan det få stora konsekvenser – även för oss människor. I den här filmen får vi veta mer om orsakerna till att arter utrotas och vilka konsekvenser det får. Vi lär oss samtidigt begrepp som biologisk mångfald.
Vilka arter hotas mest i Europa? Och hur kan vi skydda världens arter från utrotning? Det ska vi undersöka.
Det här är en film för elever i mellanstadiet och högstadiet när de läser om betydelsen av biologisk mångfald samt hur människan påverkar naturen i ämnet biologi. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/arters-utrotning-biologisk-mangfald-i-fara-sol7607/7735a8d9-4b06-4af7-a68a-b978c0a5d711
Kapitel:
Biologisk mångfald (00:17–03:28)
Utrotning (03:29–06:49)
Att skydda arter (06:50–11:13)
Sammanfattning (11:14–Slut)
Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4−6
Natur och miljö
- Vad liv är och hur livets utveckling kan förklaras med evolutionsteorin. Biologisk mångfald och organismers anpassningar till miljön.
- Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem. Fotosyntes och cellandning.
- Människans beroende av och påverkan på naturen med koppling till naturbruk, hållbar utveckling och ekosystemtjänster. Naturen som resurs och vårt ansvar när vi nyttjar den.
Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7−9
Natur och miljö
- Människans påverkan på naturen lokalt och globalt samt hur man på individ- och samhällsnivå kan främja hållbar utveckling. Betydelsen av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.