
Vikingarnas tid
Slutet av järnåldern kallas för vikingatiden. Den varade ungefär från år 800 till år 1050. Vikingarnas handelsresor och erövringar startade en händelsekedja som förändrade världen – och som fortfarande fascinerar oss!
I den här filmen tar vi reda på vem som egentligen kunde kalla sig viking, och hur det kom sig att skandinaver blev vikingar. Vi lär oss om olika vikingatåg, om vikingarnas religion asatron, och hur kristendomen medverkade till att stoppa vikingarnas framfart. Till sist lär vi oss om arvet efter vikingarna och hur vi ser spår av vikingatiden än idag.
Kapitel:
Inledning (00:00-01:09)
Vem var viking? (01:10-03:13)
Vikingatåg (03:14-04:50)
Vikingarnas båtar (04:51-05:50)
Vikingarnas liv och städer (05:51-10:16)
Religion (10:17-11:55)
Arvet efter vikingarna (11:56-SLUT)
Citat:
”Jag tyckte det var intressant att se på vikingarnas båtar, och det var spännande när de stred”
– Elev, åk 5
”Jag visste faktiskt inte att vikingar även var bönder. Helt vanliga människor ju. Kan inte vi besöka Birka? Jag vill lära mig mer om vikingarna!”
– Elev, åk 7
Undervisningen ska behandla följande innehåll enligt läroplan:
Historia (Mellanstadiet)
Kring forntiden och medeltiden, till cirka 1500
• Norden befolkas. De utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern.
• Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
• Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper