Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Livet i en droppe – i mikroorganismernas rike

I en enda vattendroppe kan det finnas otroligt mycket liv! Men vilken typ av liv – eller hur mycket – beror på var man hämtar droppen någonstans. I den här filmen ska vi undersöka några av de pyttesmå mikroorganismer som lever där. Med hjälp av ett mikroskop upptäcker vi små encelliga djur och växter, alger, maskar, ägg, kvalster och kräftdjur.

Vi tittar närmare på bland annat trögkrypare, ringmaskar, sötvattenslungsnäckor och vattenloppor. Mikroorganismernas förmåga att anpassa sig och överleva i de mest ogynnsamma förhållanden är anledningen till att det kryllar av liv i en enda vattendroppe!

Det här är en film för elever i mellan- och högstadiet när de läser om bland annat biologisk mångfald i ämnet biologi. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/livet-i-en-droppe-i-mikroorganismernas-rike-1847km/8a0237e3-1575-42b7-a89a-d118eb97dab0

Kapitel:

- Inledning (00:00–01:30)
- Mikrokosmos (01:31–07:47)
- Plankton (07:48–Slut)

“En informativ och intressant film. Den delas upp i olika delar vilket jag tycker är bra. Filmen inleds med tanken om en droppe vatten och knyter ihop filmen med det vilket är bra. Jag skulle gärna använda filmen som inspiration för diskussioner kring biologisk mångfald. Filmen skulle även kunna användas i diskussioner om livets utveckling/evolution, men också som en film att diskutera kring vid området ekologi. Kan en vattendroppe vara ett ekosystem?”

– NO-lärare, högstadiet

Artikelnummer
KMEDIA1847
200,00 kr

Vi ska titta på en droppe vatten genom ett mikroskop! Vi upptäcker små encelliga djur och växter, alger, maskar, snigelägg, kvalster och kräftdjur.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6

Natur och miljö
 Vad liv är och hur livets utveckling kan förklaras med evolutionsteorin. Biologisk mångfald och organismers anpassningar till miljön.
 Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem. Fotosyntes och cellandning.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9

Natur och miljö
 Livets uppkomst, utveckling och mångfald samt evolutionens mekanismer. Arvsmassans egenskaper och förhållandet mellan arv och miljö.
 Lokala och globala ekosystem. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser. Fotosyntes, cellandning, materiens kretslopp och energins flöden.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in