Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Varför jäser degen? – Om jästsvampar och bakning

Visste du att jäst egentligen är en levande svamp – och att det ryms femhundra miljarder av dem i ett jästpaket?

I det här utbildningsklippet får du bland annat lära dig vad som gör att degen jäser. Du får även vara med om ett experiment som visar hur jästen omvandlar kolhydraterna i mjölet till koldioxid, som skapar bubblor i brödet!

Till detta utbildningsklipp finns:

  • Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper) Vi har i juli 2024 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar.
  • Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
  • Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
  • Lärarhandledning
  • Manus
Artikelnummer
EDU991322
0,00 kr

I utbildningsklippet berättar vi om vad jäst är och varför en deg jäser.

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3
Året runt i naturen

  • Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  • Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.

Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–6
Mat och matlagning

  • Enkla metoder för matlagning, däribland bakning.
  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

Undervisningen i kemi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
Kemin i naturen, i samhället och i människokroppen

  • Fotosyntes och förbränning som exempel på kemiska reaktioner i naturen.
  • Vanliga kemikalier i hemmet.

Systematiska undersökningar och granskning av information

  • Några upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
Natur och miljö

  • Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem.
Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in