Varför jäser degen? – Om jästsvampar och bakning
Visste du att jäst egentligen är en levande svamp – och att det ryms femhundra miljarder av dem i ett jästpaket?
I det här utbildningsklippet får du bland annat lära dig vad som gör att degen jäser. Du får även vara med om ett experiment som visar hur jästen omvandlar kolhydraterna i mjölet till koldioxid, som skapar bubblor i brödet!
Till detta utbildningsklipp finns:
- Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper) Vi har i juli 2024 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar.
- Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
- Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
- Lärarhandledning
- Manus
Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3
Året runt i naturen
- Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn på några vanligt förekommande arter.
- Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.
Undervisningen i hem- och konsumentkunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–6
Mat och matlagning
- Enkla metoder för matlagning, däribland bakning.
- Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Undervisningen i kemi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
Kemin i naturen, i samhället och i människokroppen
- Fotosyntes och förbränning som exempel på kemiska reaktioner i naturen.
- Vanliga kemikalier i hemmet.
Systematiska undersökningar och granskning av information
- Några upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
Natur och miljö
- Näringskedjor och kretslopp i närmiljön. Djurs, växters och svampars samspel med varandra och hur några miljöfaktorer påverkar dem.