Det svenska Östersjöväldet – del 2: Förändringarnas tid
I mitten av 1600-talet är Sverige ett av Europas mäktigaste länder. Men det har kostat, i människoliv och penningar. Kommande femtio år blir de stora förändringarnas tid.
I den andra delen av tre träffar du Karin, dotter till Nils, som blir vår guide till händelserna 1654–1697. Hon beskriver hur livet såg ut för hennes släkt dessa år. Vi möter Karl X och inte minst Karl XI – den stora förändraren. Under hans tid lades grunden till det moderna myndighetssverige, genom bland annat indelningsverket. Den här tiden inträffar även en mörk period i svensk historia – häxprocesserna. Men trots bålbränning, krig och sjukdomar ser Karin i slutet av filmen en ljusning för familjen. Hennes far har lyckats bli knekt, en yrkessoldat med lön och ett eget soldattorp där familjen kan bo.
Till utbildningsfilmen finns lektionsplanering och ett quiz:
https://create.kahoot.it/share/det-svenska-ostersjovaldet-del-2-forandringarnas-tid-medix188/96b7080c-7a7a-49cd-8d8b-64a2f5afed38
Undervisningen i historia ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6
Maktförhållanden och levnadsvillkor i Norden, cirka 1500–1800
- Kampen om den politiska makten i Norden. Reformationen och framväxten av en stark kungamakt i Sverige. Uppror och motstånd mot kungamakten.
- Det svenska Östersjöväldet. Orsaker till dess uppkomst och upplösning samt konsekvenser för människor runt Östersjön.
- Likheter och skillnader i levnadsvillkor mellan olika grupper i ståndssamhället.
- Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kartor, kan berätta om det förflutna.
- Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.