Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Vi lär oss om: Överkänslighet

En del människor kan reagera på sådant som de äter eller på andra sätt kommer i kontakt med. Detta kan bero på att man är överkänslig mot ett ämne. I den här filmen ska vi lära oss om överkänslighet!

Vi går igenom några av de vanligare överkänsligheter som man kan drabbas av, som av laktos, gluten eller doft. Vi tittar på symptom som kan uppstå och vad man kan göra för att lindra besvären. Vi går även igenom läkemedelsöverkänslighet, elöverkänslighet och den så kallade sjuka hus-sjukan.

Det här är en film för elever i mellanstadiet och högstadiet när de läser om kropp och hälsa i ämnet biologi. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
https://create.kahoot.it/share/vi-lar-oss-om-overkanslighet-sol7578/b46dfd54-c72e-4c45-810d-a759fdef41d5

Kapitel:

- Inledning (00:00–01:19)
- Laktosintolerans (01:20–04:26)
- Celiaki – glutenintolerans (04:27–06:14)
- Doftöverkänslighet (06:15–08:10)
- Andra typer av överkänsligheter (08:11–10:54)
- Sammanfattning (10:55–Slut)

“En väldigt informativ film som är bra strukturerad. Jag skulle använda filmen som en informationsfilm kopplat till undervisning om kost och hälsa, alternativt när jag diskuterar olika typer av "sjukdomstillstånd".”

– NO-lärare, högstadiet

Artikelnummer
Sol7578
200,00 kr

I den här filmen ska vi lära oss om överkänslighet. Vi koncentrerar oss på laktosintolerans, glutenintolerans och doftöverkänslighet. Vi lär oss om symptom och vad som händer i kroppen.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6

Kropp och hälsa
 Människans organsystem. Några organs namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av levnadsförhållanden, kost, sömn, hygien, motion och beroendeframkallande medel.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9

Kropp och hälsa
 Kroppens celler samt några organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan.
 Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av levnadsförhållanden, kost, sömn, motion, stress och beroendeframkallande medel samt hur hälsoproblem kan begränsas på individ- och samhällsnivå.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in