Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Vad händer när du luktar och smakar?

Vad händer med doftämnena som tar sig in i din näsa, åker vidare till munnen och hamnar på din tunga?

I det här utbildningsklippet tar vi hjälp av tydliga exempel och grafik för att undersöka och visa detta. Du får bland annat veta vad luktreceptorer, smakämnen, saliv, smaklökar, grundsmaker och smakceller är. Vi förklarar även hur alla våra sinnen samarbetar för att du riktigt ska kunna njuta av en nybakad bulle!

Till detta utbildningsklipp finns:

  • Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper). Vi har i december 2021 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar.
  • Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
  • Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
  • Lärarhandledning
  • Manus
Artikelnummer
EDU991205
0,00 kr

I det här utbildningsklippet lär du dig vad som händer i näsan och munnen när du luktar och smakar.

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3

Kropp och hälsa

  • Människans kroppsdelar, deras namn och funktion.
  • Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp av olika sinnen.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6

Kropp och hälsa

  • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in eller skapa ett konto