
Vaccin
Sedan vaccinet uppfanns har det räddat miljoner liv. Ändå har Världshälsoorganisationen (WHO) pekat ut vaccinationsmotstånd som ett av de tio största hoten mot global hälsa.
I det här utbildningsklippet förklarar vi hur traditionella vaccin fungerar jämfört med mRNA-vaccin. Vi går bland annat igenom begrepp som budbärar-RNA, massvaccination, flockimmunitet och läkemedelsbiverkning.
Filmen tar även upp samhällsnyttan med vaccin och varför det krävs att många vaccinerar sig för att andra ska kunna skyddas.
Till detta utbildningsklipp finns:
- Kahoot! (interaktivt quiz som testar elevernas kunskaper). Vi har oktober 2021 skapat en delad Kahoot! som du kan använda så länge länken fungerar.
- Klippkoll (elevhandledning med uppgifter och quiz)
- Klippkoll lärarinfo (facit quiz samt Kahoot!-länk)
- Lärarhandledning
- Manus
Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9
Kropp och hälsa
- Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning.
Biologin och världsbilden
- Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
- Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik. Biologins metoder och arbetssätt
- Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.
Biologi 2 ska behandla följande centrala innehåll
Organismens funktion
- Immunsystem, smittspridning och infektion. Virus byggnad, funktion och reproduktion.
Kemi 2 ska behandla följande centrala innehåll
Biokemi
- Det genetiska informationsflödet, inklusive huvuddragen i de biokemiska processerna replikation, transkription och translation.