Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Hajar och valar

Vi lär oss om valars och hajars egenskaper och utseende samt hur de passar in i havets näringspyramid. Vi tittar även på hur vi människor påverkar dessa djurs fortlevnad genom bl.a. fiske och miljöförstöring.

Genom tydlig grafik visar filmen hur hajar och valar passar in i det största sammanhängande ekosystemet på jorden - världshaven. Allt liv har sitt ursprung här och ett stabilt system som sträcker sig från encelliga växter och djur till stora ryggradsdjur har upprättats. Men kan havens ekosystem överleva människans hårda behandling?

Kapitel i filmen:
- Näringspyramiden i havet
- Hajar
- Hajarna - jagade jägare
- Valhajen
- Valar
- Valarna - jagade däggdjur
- Gråvalen
- Kaskeloten

Artikelnummer
KMEDIA1403
200,00 kr

I denna film tittar vi närmare på hajar och valar och hur de hänger ihop med havets ekosystem. Vi ser även hur vi människor påverkar dessa djurs ekosystem genom bl.a. fiske och miljöförstöring.

Biologi (åk 4-6)
Natur och samhälle
• Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Biologi (åk 7-9)
Natur och samhälle
• Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia.
• Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Biologins metoder och arbetssätt
• Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in eller skapa ett konto