Vi vill använda spårningskakor för att förbättra din upplevelse.

Ärftlighet

Hur kommer det sig att människor, djur och växter är lika sina föräldrar? Vad är det som styr de här likheterna mellan föräldrar och avkomma? Och vad är det som gör att vi tar efter vissa drag men inte andra?

I det här programmet får vi titta närmare på ärftlighet, det vill säga hur egenskaper förs över från generation till generation. Vi får lära oss om skillnaden mellan egenskaper som nedärvs, som hårfärg, och egenskaper som förvärvas, som förmågan att spela ett musikinstrument. Vi går igenom principen för dominanta och recessiva anlag, gör en historisk återblick och berättar om de fascinerande upptäckter Gregor Mendel gjorde i sin trädgård.

Artikelnummer
KMEDIA1169
200,00 kr
Hur kommer det sig att människor, djur och växter är lika sina föräldrar? I den här filmen tittar vi närmare på ärftlighet, det vill säga hur egenskaper förs över från generation till generation.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6

Kropp och hälsa
• Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
• Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 7–9

Kropp och hälsa
• Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
• Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Biologin och världsbilden
• Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Skriv din egen recension
Endast registrerade användare kan skriva recensioner. Logga in eller skapa ett konto